Friday, 29 October 2010

Satellite Navigation(SatNav) &Global Positioning System(GPS)

Satellite Navigation(SatNav) &Global Positioning System(GPS)
Salam semua, lama juga tak update cite-cite baru. Pagi-pagi jumaat yang hening walaupun dah 0730pagi sempat mencoret sedikit idea atau ilmu yang indirectly kita boleh kongsi bersama. Kena...cepat..sikit..nanti..budak bangun idea hilang, faham ajela cuti 10hari semua enjoy giler2.
SatNav amat famous sebenarnya terutama dalam industri ketenteraan dan pengankutan. Sebelum ini aku tidak pernah ade angan-angan memiliki gadget ini, namun apabila merantau ke negeri orang ini awek terbaik menemani kami sekeluarga bercuti...awek!!!..sebab suaranya sedap...
Sebenarya dalam setiap masa terdapat isyarat dari satelit ke bumi yang kita dapat secara percuma jika kita ade GPS receiver. The GPS is a worldwide radio navigation system formed from a constellation of 24 satellites and their ground stations. Ha...ade 24 satelit yang buat cross checking dengan Markas di bumi untuk mendapatkan bacaan yang tepat. Selepas data yang diterima daripada satelit dilakukan mathematical manipulation oleh GPS receiver, ia akan di hantar ke komputer untuk memaparkan :-
Koordinat kita,
Kelajuan kita
Ketinggian dari aras laut
Time & Date
Etc
Komputer ...dalam erti kata lain satu SatNav sendiri...maka dapatlah kita apa yang kita lihat.

Nuvi 1340


Ini nak berkongsi cerita; Apa sebenarnya di hantar ke komputer sebelum keluar pada display. Mudah aje.. format dia dipanggil National MaritimeElectronics Association(NMEA)...ini dia cth format:-
$GPGGA,123519,4807.038,N,01131.000,E,1,08,0.9,545.4,M,46.9,M,,*47
GGA                   Global Positioning System Fix Data
123519               Fix taken at 12:35:19 UTC
4807.038,N        Latitude 48 deg 07.038' N
01131.000,E       Longitude 11 deg 31.000' E
1                         Fix quality: 0 = invalid
                               1 = GPS fix (SPS)
                               2 = DGPS fix
                               3 = PPS fix
                               4 = Real Time Kinematic
                               5 = Float RTK
                               6 = estimated (dead reckoning) (2.3 feature)
                               7 = Manual input mode
                               8 = Simulation mode
08                    Number of satellites being tracked
0.9                   Horizontal dilution of position
545.4,M           Altitude, Meters, above mean sea level
46.9,M             Height of geoid (mean sea level) above WGS84 ellipsoid
                        (empty field) time in seconds since last DGPS update (empty field)       

                      DGPS station ID number
*47                   the checksum data, always begins with *

Kein panic(bahasa German).....jgn panik....semua ni mula saya belajar semasa projek PV di Deutshland. Biasala..siapa nak ajar periuk nasi masing-masing..... but sebenarnya mudah aje....so kalau pi melawat kapal laut banyak dia orang pakai GPS as one of their redundant system.

Bila balik, GPS ini dah mahir dan mula terlibat dalam projek... reverse engineering software periuk api. Masa ini knowledge lagi berkembang. Last projek paling best...dengan ilmu yang ade ni dapatla bantu company melayu yang mudah aje di tipu oleh what so called Consultant from Oversea... panas hati...dia just spend beratus ribu atas apa yang dia tidak pasti. Namun sikap orang Melayu ini bila mat salleh putih kelentong, depa sign aje......
Melencong sikit, tetapi ini pengalaman perjalananKu. Biar kita mengambil iktibar di atas segala sesuatu yang telah berlaku. Supaya next time we are not called orang-orang yang bodoh or saja-saja membodohkan diri........ triple meaning tu. Sambung balik...cite tadi, bila saja aku propose&demo sekali apa yang aku discover, then baru bos tau... sepanjang la ni kena tipu aje.
Pendekkan cite, aku take resposibility to reverse engineering sistem TACNAV  dan yang penting deliver tu........daripada design sistem hardware, software dan testing. Semua tu orang Melayu buat.... kecuali kos-kos murah kita bagi kat bangsa lain la........mana boleh share kan...this is our privacy ma. Tuan-tuan nak tau..aku jumpe company Europe buat sekali hardware&software....nearly Euro10K pcs. Kira-kira la..... kami pakai 12 pcs..+.spare.... kira sikit 10Kx5x12; belum masuk customization.....bayangkanla....so kami buat tak sampai 100K hardware....software buat 1 semua boleh pakai..... tuptup habis projek....macam-macam orang nak tau....... dah tu.....kalu dapat 2x setahun naik pangkat ok juge kan........ tak siapa nak appreciate....yang best....infact aku sendiri pun tak percaya boleh siap dalam 1 tahun..... but itulah pengalaman. So itulah sebenarnya berlaku dalam syarikat-sayrikat konglomerat, dia orang dapat projek senang-senang. Hire sana, beli sana...last-last margin ciput.... Menang lagi projek...beli lagi.... oversea... so macamana nak develop human capital. Sebab yang jadi bos tu...tak pernah terlibat dalam development....kalu nak mengarah ..anak kita pun bolehkan.... Tak apa itu rezeki dia orang, tapi you all as a tax payer should be more consent....aku takpa la....tak bayar cukai lagi....heheheh...



                      
Complex GPS

  

Output from reverse engineering of complex GPS

Berbalik ke GPS, sekarang kos SatNav boleh dikatakan murah. Beli and pasang.....pada kereta.... nak buat sendiri pun tak ade masalah....bagi final year projek pada student..... future SatNav dia akan ade 3D building, meaning whenever you see the display it's almost similiar to the real view. Harga mampu milik...jika skip 50 kotak rokok...dah boleh beli....

Ok..... cuaca pun mendung di pagi jumaat...nanti nak solat kat JR Hospital....pelik..hospital pun ade buat solat jumaat....itu yang perlu umat islam sedar bile berkelana...... kat Msia...masjid sebesar-besarnya...tapi... tak pi jumaat juge......Wassalam









1 comment:

  1. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (even if they're dating somebody else now) you must watch this video
    right away...

    (VIDEO) Win your ex back with TEXT messages?

    ReplyDelete