Friday, 26 November 2010

Driving in Oxford!!!!!

Setelah plan lama untuk membeli kereta, hajat tertunai juge..... bayar cash...pehhh...first time sepanjang bekerja. Ada rakan-rakan di Malaysia bertanya...banyak duit kau!!!!!!!!!!! Kalau nak tahu.... BMW 5series dalam tahun 2005 pun baru GBP14,000. So...jangan terkedu.....kalau beli di Malaysia kereta reckon.....berapa la harganya, nearly RM200,000++. Nak pasti....check www.carlist.my

Namun pada hakikatnya, tidak terfikir pula 'How To Drive in UK'...signage dan cara pemanduan bersopan di sini...yeke. Nak tahu first day bawa balik kereta dari owner lama, berpeluh juga. Tau ajelah melalui Cowley Road di Oxford yang sibuk..... sempit....dan banyak pula zebra crossing. Di Malaysia jika orang hendak melintas semasa kita sedang memandu....sudah tentu berkumat-kamit mengomel.....apalah orang ini....tak tau lintas ke.....Woiiiii... Tetapi di sini you guys should aware, silap-silap pemandu pulak kena marah sebab tidak berhenti.

Aku juga rasa gabra....nak memandu untuk memahami....signage di UK. Walaupun itu international standard.... tapi you guys need to understand faster...... Walaupun aku pernah berkelana di Germany selama 17bulan, namun tidak pernah memandu di sana. Ini kerana bahn(train) und bus begitu bagus....macam di ibukota Kuala Lumpur...gitu. Another consideration is speed limit; if you enter city centre the speed is 20miles/hour. If not you  guys will be captured by fix speed camera....... fix tau...so means 24hours.... is being monitored.

It nearly take me 2 weeks to build up confident and familiarise UK road signage and how to drive.Kalu nak faham, please visit this website:-

Then my first trip was to Bicester Village.....about 30 minutes driving from my house.It was 26 days after I bought my lovely car.




Then Swindon, 1 hour driving from Oxford. The most intersting part for me is to visit what so called 'The Magic RoundAbout'. You will see 1 big roundabout that consists of five mini-roundabouts arranged in a circle.Pehhhh......sempat mencuba...nasib baik kereta tak banyak.....I'm not sure how the traffics during peak hours.



Map of Magic Roundabout

But Swindon is a city full of roundabout....watch out...

Tu kat depan......cemas sebentar
Our 3rd tour was to Stoke On Trent..... 2 1/2 hours from Oxford. Cool.... and chilly journey.


1 miles to PortMeirion-Stoke On Trent

Namun, yang penting bila driving perlu ada SatNav as you tourist guide, beli la GARMIN from www.amazon.co.uk , but driver carefully......paling penting...jangan lupa solat walau anda di mana jua berada selagi anda masih bernyawa. Cau dulu...

2 comments:

  1. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals sent to your cell phone every day.

    Start following our signals today and profit up to 270% a day.

    ReplyDelete