Thursday, 19 January 2012

Tips Membeli Kereta BMW

Rasanya N3 kali in pasti akan meletup mengalahkan Chef Mat Gebu, sebab cakap pasal keta begitu ramai yg dtg membaca. Tak kiralah lelaki or wanita, but yg pasti payah nak jumpa yg explain begitu details pasal keta. So siapa yg baca ni, boleh refer link2 di bawah yg ditulis khas kpd yg berminat membeli keta d UK. Org kata org Melayu ni sibuk sampai tak sempat nak share info, itulah menyebabkan kita boleh kalah dalam isu Pulau Batu Putih tiada ahli sejarah or penulis yg merekod setiap kejadian yg berlaku.



Selepas 15bln bolehle berkongsi pengalaman, nak kata pandai idak le seberapa but as our guide. Bolehla...
May be ade yg bertanya kenapa plak pilih BMW, not Mercedes or Audi ..... ini sebab mengikut kebiasaan orang membeli bagi kereta terpakai below year 2010 BMW menjadi pilihan. Kerana pada saya design BMW memang tertawan & menarik. Tambahan lagi bersesuian dgn cita rasa org muda. But selepas 2010, Mercedes dan Audi Q5/Q7 menjadi kegilaan pengeksport AP Malaysia disebabkan design yang lebih anggun....

Memang hajat hendak berkongsi cerita, but since ada sorang sahabat dah minta guide so dipercepatkan mencari masa dlm kesibukan 24jam. Aspek yang akan disentuh seperti berikut....






Photo2 dr Autotrader




  • Sejarah BMW 3s or 5s
Ini penting, sebab terdapat pelbagai siri yg hanya sedikit sebanyak berubah samada dari segi interior design or exterior.... sikit2 je. Sebab kereta dah jadi macam fashion show...every year perlu ade model keluar so manufacturer pun terpaksa ikut trend ini.



Pls go through...... tengok 3S or 5S yg diminati

  • Bawa Balik Msia?
Jika ini untuk bawa balik ke Msia, maka bg pemegang AP student or malaysia yg attach di obersea terdapat beberapa perkara yg perlu diketahui.

Kereta yg lebih 60bln maka cukai adalah rendah, boleh anggap jika harga beli di UK RM50K, maka tax RM50K.Jika keta yg kurang drp 60bln, cukai lebih tinggi...... harap maklum

Nanti dah beli keta, jgn lupa ada lagi tax..... so pls kira budget.

  • Budget
Perlu tahu apa yg di consider:-
Harga Keta
Tax d Msia
Insurance di UK
Cost guna di UK(sebab kereta perlu 9bln di UK sebelum d bawa ke Msia...kos minyak, MOT, maintenance)

Sila kira....le, then up la 10%-20%, sebab dah berkereta ada kos parking, saman ,etc

  • Model BMW...
Terdapat pelbagai model, saya hanya fokus kepada model sedan 5 pintu 5s
Kapasiti Enjin

2000cc
2300cc
2500cc
3000cc
4400cc

Bagi kapasiti enjin melebihi 3000cc, harga roadtax di Malaysia ialah sekitar RM2300++.
Enjin 2500cc sekitar RM880. Pls refer link di bawah


Jika dah study sejarah BMW 5s, akan lihat sikit confuse;

Model 2007 above, model 523i utk 2500cc enjin.
Model 2007 below, 525i enjin 2500cc.


So tadi hanya contoh, so cuba fahamkan history BMW 5s.

  • Petrol or Diesel

Kebiasaaan ramai yg membeli enjin PETROL untuk di bawa pulang, sebab DIESEL lebih mahal di Malaysia.Tambahan lagi kualiti DIESEL di Malaysia lebih rendah mutunya dr di UK(berdasarkan info teman2)

  • Tahun dikeluarkan

Seperti dimaklumkan, kereta yang baru lebih mahal dan tax juga di Malaysia nanti tinggi. Tax bagi kereta berusia lebih 60bln adalah paling rendah.

  • Mileage

Selalunya yg mileage rendah akan lebih mahal, jika dibanding dua buah kereta dalam tahun yang sama. Sebaik-baiknya cari yg rendah dan berpatutan dgn harga. Jika dapat below 30K or 40K miles amat memadai.

  • Spec

Ini yang paling sukar, sebab setiap BMW boleh di customize mengikut keperluan sendiri:-

Seat automatik adjustable-(boleh configure level of seat 1,2,3: driver&front seat passenger)
Stering automatik adjustable-Additional
i-Drive- model 2004 ke atas sudah ade ciri2 ini. Terdapat beberapa version
SaT NAV- option
Leather seat
SunRoof- pilih kereta
Automatik Blind at rear windowoption
Bluetooth
Heated seats-boleh panaskan seat masa winteroption
Front and Rear Park Distance Control-Ada screen bg tau jaraak kita nak parking, merah rapat ke halangan
BMW 6 disk cd changer
Rear electric blinds, sun-blinds for side and rear windowsoption
Electric mirrors,option
Electric windows-wajib kot
Push Button Start
Remote central locking
Auto Lights
Auto Wipers
Climate Control
Cruise control-Set 100miles, keta jln sendiri tak perlu press accelerator pedal
Height adjustable drivers seat
Multi function steering wheel-ada button boleh ctrl volume,etc. Ini boleh configure sendiri
Drivers airbag-wajib

  • MOT
Ini mesti ada bg setiap kereta yg meluncur di UK jika telah berumur 3thn. Inspection ini hanya sekitar GBP50++, bg kes tiada fail. Jika fail kena repair dan kos bertambah.

Jika plan nak bawa kereta pulang, better dptkan MOT yg hayatnya sehingga kita pulang. Dpt kira untung sikit.

  • Insurance
Ini tricky sikit. Bg yg tidak mempunyai lesen UK harga insurance almost double. Jika kereta yg berusia 5thn, insurance sekitar GBP1000++ bg pemegang lesen UK. So kira2 lah sendiri...
Insurance juga syarat yg perlu ada apabila membawa pulang kereta ke Msia, mesti ada.


  • Tyre

Run Flat Tyre, apa tu. Maksudnya jika tayar itu bocor masih boleh berjalan dalam beberapa kilometer serta sensor ada bg tahu di dashboard.


Ada kwn yg travel almost 2hours dlm keadaan Run Flat Tyre nya bocor. But still ok lagi...
Logik, sebab bapak wikipedia bagi tau boleh travel up to 200miles lagi but kelajuan kena drop to 90kmph-50kmph. Bila guna Run Flat Tyre, selalunya tiada tyre spare diberikan dlm bonet.Jika mengunakan tyre biasa tiada masalah lebih smooth dan lebih murah.



  • Roadtax UK
Kereta tahun diregister seperti berikut:
1/3/2005-23/3/2006, tax for 2500c is 260pound per year. 
Jika 23/3/2006 -23/3/2007, tax 244++pound per 6 months. 
Katanya 2010 and above GBP1K...aje. Sila semak




  • Harga
Ini bergantung kepada kategori anda pilih. Jika utk:-
2500cc
mileage below 40K miles
Year around 5years
Petrol
Spec maximun,

Harga sekitar GBP 10K-12K, bergantung kepada nasib dan pasaran kereta.










523i but 2500cc... pls verify



  • Maintenance
Secara teori kereta yg berusia lebih lama 7 thn ke atas perlu lebih banyak maintenance disebabkan oleh ware and tare. But kemungkinan juga kereta yg baru juga ada maintenance. So dinasihatkan study sikit model dan year yg dikeluarkan, dari situ kita akan tahu seperti case recall yg berlaku kebelakangan ini.

Jika pernah terdengar ' Warranty 1 Year or just 6months'. Apa tu...
Sebenarnya di UK ini kita beli kereta boleh beli maintenance separately daripada 3 party. Ada teman beritahu, GBP200 per year. BUT kena study betul apa yang di cover........
Selalunya dia hanya cover major component seperti Gear Box; yg kebiasaannya jarang rosak utk kereta yg berumur 5-6 thn. May be still ok utk 20thn.

Apa yg nak di bg tau, jika hanya major component di cover dan selalunya tak akan rosak maka kita hanya akan membazir duit. Ada setengah dealer bg tau, dulu dia jual keta belikan insurance kepada clientnya BUT selalunya tiada yg claim pun melainkan bhg2 kecil yg tidak di cover maintenance. Maka sekarang dia yg cover sendiri maintenance let say for 6 months. Ini kita bercakap kereta yg mempunyai reputasi yg bagus. 




  • Bagaimana Nak Pilih Kereta
  1. Semasa switch on tiada lampu sensor yg berbunyi or merah
  2. Pastikan semua pintu boleh buka&tutup. Ada kes... beli pintu tak boleh buka dr dlm
  3. Test drive sekitar 10-15 minit pd kadar kelajuan berbeda, 40mph, 100mph....
  4. Jika berlaku pertukaran gear automatik.. semasa pecutan pastikan ia smooth
  5. Jika Run Flat tyre di gunakan, terdapat sedikit bunyi kasar/bising semcm ade bunyi masalah bearing
  6. Semak Vehicle Check, utk pastikan tiada tuntutan bank, keta curi,etc. http://www.autotrader.co.uk/vehiclecheck/vehiclecheck.jsp
  7. Check Service History......
  8. Jika boleh, bawa org yg dah ade keta BMW. At least dia tahu...selok beloknya. Banyak sensor yg display pada dashboard.
  9. Cuba radio dan setiap button, lampu
  10. Jika spec dan harga dah puas hati, apa lagi bayar deposit...

Boleh refer as guideline, jika perlu lagi info nanti akan cuba dimasukkan.....wassalam

16 comments:

  1. entri yg ni ditunggu2 selama ni hehe

    ReplyDelete
  2. Danke schonn meine freund. Vorname bitter

    ReplyDelete
  3. salam,,,tuan badrul..terima kasih info yang diberi...skrg saya di malaysia..dan nk tau sgt mcmne nk beli bmw disana dan proses bawa pulang..kalo bole nk dptkan Ap student guna nama anak saudara..dan kalu tidak keberatan saya hendak bertemu dengan tuan di UK..bole bagi info ke email saya..rymy10@yahoo.com

    terima kasih..

    ReplyDelete
  4. Saya sudah berada di msia. Boleh jumpa d kl

    ReplyDelete
  5. kalau nak beli kereta di UK secara online.... boleh dapat AP ke

    ReplyDelete
  6. baru bercadang nak beli bmw 2nd kat malaysia ni,tapi memandangkan ada kemungkinan maintanance untuk bmw ni mahal,so terpaksa la tangguhkan dulu hajat..

    ReplyDelete
  7. En. Badrul, saya bercadang nak beli kereta di UK mengunakan AP student anak saya yang baru berlepas bulan Sept dulu untuk Master program di Manchester University dalam jangkamasa selama setahun. Saya ingin dapatkan kepastian sama ada dia layak membawa kereta mengunakan student AP walaupun jangkamasa pelajaran dia cuma setahun. Lagi satu saya notis kos insuirancenya terlalu tinggi. Saya gunakan insurance checker dan masukan data beliau dan dapati harga insurance mencecah hingga 6K GBP. Tolong jelaskan apa cara yang bolih di buat untuk mengurangkan cost insurance tersebut. Ada ke dengan dapatkan local driving licence bolih jimatkan cost, atau beli kereta berinjin kecil. Apa kah element yang contribute to the cost of insurance.
    Di harap tuan tidak keberatan menjelaskan permasaalahan ini.Kerana dia kesuntukan masa untuk membeli kereta as the 9 month check point will be comming soon. Terima kasih.

    ReplyDelete
  8. Slm taaruf brader Badrul & Ghazi. For anak bro Ghazi, - cheaper INS if anak dapat guna an older friend (above 25 yo with valid clean UK licence) & anak will become 2nd driver. Please jgn buat 'magic' on tarikh lahir dsbgnya on web INS online forms sbb salah di sisi undang2 sini. Apa2 hal, boleh roger sy sekiranya bro.Badrul sibuk. JZk wslm Adeeb (PEKEMA approved exporter) +44 7880 918900

    ReplyDelete
  9. Salam Bro,

    Saya nak beli BMW 3 series terpakai di sini (Malaysia) dengan bajet sekitar RM60,000.00. Boleh bagi tip kepada saya . Saya amat menghargai

    ReplyDelete
  10. Rasanya lebih kurang sama, but di malaysia org lasak guna sikit.

    ReplyDelete
  11. Tips Membeli Kereta
    http://lemangpanas90.blogspot.com/2015/08/tips-membeli-kereta.html

    ReplyDelete
  12. saya berkenan sgt dgn bmw 325i e46 m sport.. insyaallah klau ade rezki.

    ReplyDelete
  13. I would like to suggest that you pick the #1 Forex broker.

    ReplyDelete
  14. Tuan, E60 ada major prob x kalau beli 2nd yg tahun 2008 above?

    ReplyDelete