Friday, 16 March 2012

Spain- @Barcelona

Memilih Barcelona atau kebiasaan dipanggil Barca sebagai tempat yg kami ingin lawati di Sepanyol berkisar kepada planning utk ke sana sekitar Dec 2011. Namun memandangkan tiket Easy Jet pada Dec terlalu mahal maka terpaksa menangguhkan perjalanan sehinggalah Mac 2012.

Kebiasaaan pada hujung Dec warga UK akan melarikan diri drp winter utk ke Spain, Portugal atau Itali utk bercuti. Tapi perlu awas kerana bln Dec 2010 terdapat kekalutan kerana salji tebal menyebabkan banyak flight ditangguhkan atau dibatalkan. Itu yang pernah dikhabarkan oleh teman yg ke Spain pada Dec 2010 tatkala snow pada hujung Dec turun begitu lebat sekali. Sebaliknya ini tidak terjadi pada Dec 2011 dan hanya berlaku pada Feb 2012 sebanyak 2 kali snow turun tapi tidak menyebabkan keributan kpd sistem pengankutan udara di Britian. Malah kami yg terbang ke Istanbul pada bln Feb 2012 juga disambut oleh snow di sana yg amat jarang-jarang terjadi. Ini merupakan petanda alam yg semakin ketidaktentuan disebabkan oleh tangan2 manusia, dlm erti kata lain BUMI ini juga sudah tua.


Kami bertolak dr Gatwick sekitar jam 2pm selepas parking kereta di tempat biasa  untuk long term parking . Promosi ni ........... www.cophallfarm.co.uk/

Sampai di Barcelona El Prat Airport atau Aeropuerto de Barcelona-El Prat(dlm spanish) sekitar jam 6pm selepas +2 time zone. Aeropuerto ini hanya terletak 12km dr ibu kota Barcelona dan merupakan airport ke2 terbesar di Sepanyol selepas Madrid Barajas Airport. Terletak di tepi laut, jadi dpt dilihat pemandangan di sekitarnya yg banyak projek tambakan laut.

Airport ini utk makluman terbahagi kepada 2 Terminal iaitu T1 & T2 yg masing2 terpisah agak jauh dan memerlukan anda menaiki shuttle bus yg disediakan. Rasanya sekitar 10 minit juga. T1 baru sahaja di buka semula pada 16/6/2009. Kenapa plak sibuk2 nak citer ni......

T1 rasanya utk international flight yg jauh2 dan T2 utk dekat2 seperti Easy Jet yg kami gunakan. Sebab pd awalnya saya ingatkan hanya sebelah menyebelah aje kerana kereta sewa akan di ambil dari T1. Rupanya jauh giler..... so perlu timing yg betul.

Dari T2 boleh menaiki bus ke Barca atau Rodalies Barcelona commuter train station on the line Rodalies Barcelona Line 2. Ada 1 je pun......
Kami memilih menaiki train kerana tempat penginapan yg hampir dengan Passeig de Gràcia yang merupakan suatu stesen terpenting utk ke Barcelona Metro. Tiket sekitar 3.60Euro utk yg berumur 12thn ke atas.

Sebelum itu berposing dulu dengan di Aeropuetro Barca kerana nanti kami balik akan melalui Malaga, Andalusia.

Gatwick, new area rasanya. North terminal baru




         

Amat yg baju belang2 dah start boleh baca so excited membaca especially apa lagi BoLa




Hampir nak landing.... cantek Barca


Dah panas tu... x tahan panas betul mamat melayu ni





Keluar aje airport ade tourist info, bagusle tak pening2 nak p city centre.
KLIA pun ade keluar drp arrival ade TOURISM MALAYSIA...... well done


KLIA nanti akan ade juga mcm ni

Sekitar di luar Airport. Yg banyak belang kuning tu teksi...

Terfikir2 cara nak beli tiket, semua jelas BUT bdak2 yg free umur berapa. Bila pekerja merah jambu tanya, berapa jawab 2A + 4K dia terus nak tekan 6 orang. But bila cakap... 3K 10,6,4 ... baru dia kata free. Kalau idak melayang 3.60E x 3 .... dlm RM brape dah tu






Pemuzik dlm train ke City Centre. But cara dia minta duit amat kasar, ade mamat British bg duit pence dia reject membebel dlm Espanyol dia nak 1Euro. Saya pun kena juga sebab dia kata ambil photo dia ni..... alahai


Antara stesen yg terbesar. But bila nak turun disini sedikit confuse sebab most stop dia add Barca pd stesennya so jadi Barca Passeig Di Garcia. Tambah lagi short form B.Psg Di Garcia, so pemandu pelancong yg 1st time smpai confuse.... nak turun mana. Pakai try juge, itunya nama tourist banyak possibility.



CHINO d Espanyol...banyak betul begitu juga Spain

Memandangkan kami hanya sewa hostel maka perlu share bathroom, but memadai kerana kami just nak tidur aje. But hostel ni kena beli cadar plak, 1.50Euro per person. Sudah letih apa lagi belayar aje...


Day 2

Keesokkan harinya mula mencari jln utk pusing sekitar. Ada sahabat dr Surrey bersungguh2 ajar aku cara guna public transport d Barca. Terima kasih banyak2, memandangkan kami ade sewa keta so kami decide utk jln kaki aje lagipun hostel kami memang betul2 di City Centre. Sebelum tu kena tahu sikit maklumat ringkas Barcelona:-



Barcelona , merupakan ibu negeri dan bandar raya Catalonia yang paling ramai penduduk 
dan bandar raya kedua terbesar di Sepanyol, dengan jumlah penduduk sebanyak 1,605,602 
orang dan 3,161,081 orang di Kawasan Metropolitan pada tahun 2006. 
Ia terletak di pantai timur Laut Mediterranean.



Hendak di jadikan cerita, planning hari ke2 ni terbahagi kpd 2 bhg. Pagi ke La Rambla sekitar city centre dan petang just nak ke La Barcelona iaitu area pantai. Tapi nak dijadikan cite saya tersilap baca map. Ingatkan ke La Rambla, rupa opposite way. Meraban baca jalan x jumpa. Bertambah malang bdak2 ni nak aiskrim. Bayar2 3Euro sebatang jenis Conneto, ini case bila x ade tanda harga. Jln sikit lagi jumpa SPAR mcm TESCO le.... just 1Euro, alahai memamg kena berhati2.

Pusing punya terpusing separuh hari entah ke mana2. Cuaca panas plak. Ada la jumpa bangunan design Gaudi. Siapa tu,..sikit petikan dr bapak wiki



"Antoni Gaudí i Cornet  was a Spanish Catalan architect and figurehead of Catalan Modernism. Gaudí's works reflect his highly individual and distinctive style and are largely concentrated in the Catalan capital of Barcelona, notably his magnum opus, the Sagrada Família.Much of Gaudí's work was marked by his four life passions: architecture, nature, religion and love for Catalonia. Gaudí studied every detail of his creations, integrating into his architecture a series of crafts in which he was skilled: ceramics, stained glass, wrought ironwork forging and carpentryHe introduced new techniques in the treatment of materials, such as trencadís, made of waste ceramic pieces.His masterpiece, the still-uncompleted Sagrada Família, is one of the most visited monuments in Spain."





Casa Batlló  is a building restored by Antoni Gaudí and Josep Maria Jujol, built in the year 1877 and remodeled in the years 1904–1906; located at 43, Passeig de Gràcia (passeig is Catalan for promenade or avenue), part of the Illa de la Discòrdia (the "Block of Discord") 
in the Eixample district of Barcelona, Spain. Gaudí's assistants Domènec Sugrañes i Gras, 
Josep Canaleta y Joan Rubió also contributed to the renovation project.





                                                         Casa Batlló








Casa Milà  better known as La Pedrera meaning the 'The Quarry', is a building designed by the Catalan architect Antoni Gaudí and built during the years 1905–1910, being considered officially completed in 1912. It is located at 92, Passeig de Gràcia, Barcelona, Catalonia, Spain.




 Casa Milà  better known as La Pedrera




Rehat2 


Tong or kotak surat, UK&Msia -merah 


Mcm di Arab plak ni..... Mediterrenean 










Kedai Souvenir dah jumpa, Gaudi oh Gaudi 






Banyak betul produk Barcelona mentang2 top but tak pasti samada ori or not, but tertulis oficial del producto. Namun harga baju2 Messi sekitar 60-70Euro, yg mana di UK boleh dpt 40-50pound. 






Ni berehat sekejap selepas terputar2, but terasa nak ke tandas. Puas cari public or private toilet, x jumpa2. Jika di Istanbul bersepah, just bayar 1TL. Kat area ni tak jumpa, dah berpeluh ni last2 gamble beli something kat kedai roti and then guna tandas. Selamat. Lepas tu bdak2 plak, alahai. Pergi kat restoran tu dan tanya nak guna tandas. Berjaya juga mereka. Itu antara perbezaan mengenai tandas di antara 2 kota besar Eropah.






Last2 jumpa kapal selam tergantung, sebenarnya dah nak dekat dgn destinasi La Rambla




Akhirnya, sampai juga ke Plaza De Catalunya dan menuju ke La Rambla. Ia merupakan jln yg sibuk dgn pejalan kaki. Di kiri kanan penuh dgn gerai2 penjual souvenir dan juga kedai2 shopping. Di sini kami makan lunch+dinner, lapar sungguh. Apa lagi kebab aje la.


Terjumpa kedai tertulis KUALALUMPUR, masuk ke dlm manatau ade Malaysian yg jaga. Brg2 penuh dgn trademark KUALALUMPUR .... hebat, tak sure who own this brand.




Letih Dedek 




Trademark Barcelona, souvenir drp glass berwarna-warni 




























cili kecik ni meamng pedas




Ada student fr France beli lukisan beliau, dgn 15Euro




KUALALUMPUR shop



























Day3


Ini merupakan hari check out dari Hostel, tapi hari ni juga kena pickup keta sewa dgn EuroCar di T1 Airport Barca.... ingatkan penjelasan lebar mengenai Terminal. So aku pun bergerak dgn bodyguard ...sapa lagi Amirrul utk teman ke sana. Bukan x confident utk ke Airport pun cuma bila dah dpt keta nanti kena jadi co-pilot bila masuk city centre Barca.


Sebelum bergerak dah set SatNav lokasi penginapan kami agar mudah utk smpai semula. Dari hostel bergerak ke stesen Passeig De Garcia yg hanya 10 minit. Tapi bila nak beli tiket tak jumpa jln, cuma bhg org keluar aje. Aduhai!!!!, bila jln smpai hujung satu lg sama je. Cakap kat anak, petua!!!! jika sesat kita kena patah balik jln mula kita masuk tadi. Biasale Metro Underground banyak betul jln keluar masuk. Pusing punye pusing baru jumpa.


Sudah beli tiket turun ke platform sambil menunggu train dtg. Mana satu plak ni, kebetulan security kat sebelah. Tanya airport train.... then dia jawab dlm Espanyol sambil bahasa tangan. Faham2 ajelah... anak cakap tu ramai yg berbeg besar. Selepas 15minit, train ke airport pun smpai. Tapi memang time org bekerja penuh giler train2 yg stop d sini.


Smpai d Airport ade shuttle bus ke T2 dlm 10minit juga. Then mencari2 mana tempat EuroCar. Bila bg dokumen booking, dia kata u need to pay 176Euro for 2 car seats. OOOOOhhhh. Semasa booking melalui www.carhire3000.ie bila add car seat tiada harga. So aku rasanya dia dah include or FREE. Sebab semasa k Amsterdam, aku booking keta bila add car seat dia dah bg tau harga. Satu lagi katanya insurance hanya cover access until 700++Euro, above tu baru insurance cover. Katanya jika ambil full insurance just beza dlm 60Euro sebab 1 car seat free. Dipendekkan citer aku smpai cari internet dan call carhire3000 utk verify bende tu. Carhire3000 hanya merupakan agen sahaja, yg akan fwd kpd mana2 rental car. Rasanya bkn kami aje kena mcm tu, but ade rakan dr Sheffield yg jumpa di Airport Malaga pun mengeluh juga.


Advise pls verify apa yg d cover semasa sewa keta. Seperti berikut:-

  • Unlimited kilometer-ade yg perlu tambah jika lebih kilometer
  • Car seats-jika mahal bawa je as luggage. 22Euro utk 1 beg extra bg Easy Jet
  • Coverage insurance-Spain driver ganas mcm Msia
  • Ambil kat mana
  • Pulang kat mana
  • Petrol or Diesel- Diesel murah di Spain. Petrol amat mahal di Belanda





Keta Peugot 508 7 seater manual berenjin Diesel baru aje 12KM digunkan memang baru. Ambil aje, mamat spanish tu just bagi kunci. So kena la cuba2 dulu, gear reverse nasib sama dgn Zafira,  angkat&tolak depan. Then panggil dia utk set child lock, punye adjust x jadi2. It's OK.


Nak jln mana plak handbrake ni....... cari manual, jumpe la benda tu but how to use. Panggil balik mamat EuroCar, dia kata tekan brake then tarik handbrake akan release. Mcm tu je.... keta2 canggih ni.


So bermulah perjalananku berkereta, but nak keluar dr parking airport ni pun satu hal, jln memang kocik bila nak exit dr satu level ke level yg lain. Berdebar2 juga memandu sambil dok main clutch.... ingat tau ini memandu sebelah kiri. Gear tangan kanan tau, cuba nak imbang bhg sebelah kanan. Alhamdulillah akhirnya dpt keluar dgn selamat.


Terus aje memandu ke hostel, yg tak sampai 20minit aje. But terpusing2 bila just 2 minit nak smpai hostel. Malahan tiada tempat nak berhenti kereta. Cilok le kat tepi jln sekejap. Wife & anak2 dah check out.


Perhatian please, memandu di Barca ni kena very careful:-

  • Org kadang melintas ikut suka pd zebra crossing yg terlalu banyak
  • Lepas traffic light kena bg laluan kpd pejalan kaki or basikal jika TL depan red
  • Jln bas
  • Yg bagus setiap traffic light ada nama jln jika d persimpangan
  • Bahasa Espanyol; Nak parking x faham
Pemanduan berjalan lancar, kadang2 tu biasa le sesat. But don't worry gfren akan reroute jln baru. So kami bergerak ke Sagrada Familia design Gaudi. Nasib parking just kat situ. Bila cuba memaham parking kat situ tiba2 di sapa
Can I help!!
Fyi, from 12-2pm is free. So u just pay around 1Euro would be enough.(1h =2.5Euro)
Thanks...ringkas jwb ku
Sebenarnya malas nak layan jika org nak bantu2, kena hati



 Beli KFC depan Sagrada Familia





 Sagrada Família


Faham2 membeli tiket parking

 Sagrada Família..masih refurbished


                                                            Sagrada Família








Sagrada Família 


Destinasi seterusnya, apa lagi ke Stadium Barcelona. Mama dia malas turun. Kami pun masuk ke store Barca. Memang ramai org, bebas berposing dlm store tu tak ade siap yg marah. Ni citer sebab kat Store Real Madrid TAK BOLEH TANGKAP GAMBAR...... pehal plak.










 Messi Northway U8'



 Messi Summertown






Suasana dlm Mega store Barca





Baju France tu... 



Jutawan bolasepak. Umur 14thn dah training di Barca. Dokumentari kata dia mengalami masalah bantut. By 19yo dah boleh main utk 1st team Barca. 


Semua nampak dia nak beli 60ringgit ok juga..ni 60Euro 




Bola mana Amat 




Barca->Madrid
Habis Barca kami menuju ke Madrid yg terletak hampir 7jam perjalanan. Cepat2 jauh lg perjalananku. Alhamdulillah cepat juga dapat keluar Barcelona. Kami berhenti 200km yg pertama utk solat dan ke tandas. 

Terdapat beberapa jenis jlnraya di Spain. Kami hanya fokus kepada Autovia aka A8 or A7 jln tiada tol but almost keadaan jlnnya begitu baik seperti highway di Msia tapi no tol. Even UK pun x boleh challenge 

Autopista aka AP7 or E90 adalah highway bertol. Speed limit 120kmph.

Jika nak tau sikit2 boleh refer:-
Kadar Tol
http://www.autopistas.com/var/lang/en

Basic info about road in Spain
http://www.idealspain.com/Pages/Information/DrivingSpain.htm


Dr Barca ke Madrid ada 1 tol yg kami kena bayar sekitar 25Euro. Then terus jln Autovia, yg cun. 120kmph dgn set autocruise pd Peugot 508 memang sedap memandu tak letih, bayangkan 7 jam ni. KL-New Castle, Kelantan.

Memandangkan maghrib awal jam 7 dah gelap. So sebelum tu call Hostel di Madrid, we will be late. Around 10.30mlm baru smpai. Memandangkan jln2 Autovia ni baru, adakala Satnav suruh buat U turn. Masa ni kena baca juga signboard Espanyol. Jln memang cun.

"Terfikir juga semasa meamndu yg Spain termasuk dlm negara yg digelar TUN Mahadthir  'PIGS' iaitu antara negara yg hampir atau sudah bankrap. Namun perjalanan hidup manusia seperti biasa aje. Tiada riot mcm di Greece, but kemudahan infra bagus, ekonomi masih berjalan. May be pd pandadngan zahir perlu penyusunan semula hutang2 dgn lebih tersusun. Apa maksud bankrap pd mata pelancong seperti kami, rakyat melarat or berpeleseran, kedai tutup dgn kadar banyak. But dr mata kasar masih seperti normal, may be kurang berbelanja or mewah sikit."

Melalui Zaragosa, ingatkan nak singgah jumpa sahabat yg sedang Transfer of Technology. Sudah beberapa kali beliau ke sana, bersama org2 besar. Tapi malangnya hari kami nak ke sana beliau akan pulang ke Tanah Melayu. Kalau idak boleh singgah jap, mana tau ade simpan seniorita ke...

Autovia melewati Zaragossa melalui kws industri yg agak besar, rasanya dlm 2km. May b bandar perindustrian.

Akhirnya kami sampai setelah 7jam memandu, boleh tahan juga abg ni. Alhamdulillah selagi di beri kesihatan oleh Allah dan yg paling penting jgn buat naya kat org. Kwn semua org jgn pilih yg berbulu lebih.... simbolik le, kan org Melayu banyak kias-kiasnya mcm org British begitu berlapik.

Akan melalui Zaragossa..bro Z dah balik 



Keta baru, lenjan aje. Since dah ambil insurance fully covered. Pemandu di Spain mcm di Msia. Ana suggest insurance full lagipun jln2 di kota2 sejarah memang mencabar.





 7seater, but kami ber6 je dah penuh sendat. X rekomen siapa nak beli. Seperti Toyota Wish je, lebih selesa Toyota Unser but spec kurang plak kan. Peugot ni ana test 140kmph pun still under 3RPM, so memang save minyak. Kami travel smpai return di Malaga Airport sejauh 1900++KM, hanya 190Euro aje minyak je. Memang jimat





 Berhenti solat jap. Simple R&R


Sapa nak beli... 





Garis Meridian Greenwich, set jam +00 

Plaza tol, mana satu nak pilih....bahasa isyarat 




Tiket Tol

So sampai sekitar jam 10.30pm then terus check-in. Nanti kita bawa al-kisah Madrid dlm 1 coretan. Time to sleep. Wassalam

14 comments:

  1. memang terbaik la journey bro ke spain..memang menarik dan gamble jer.. :)

    ReplyDelete
  2. WF... best mengembara ni.... nak p lagi

    ReplyDelete
  3. Very great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
    mention

    that I have truly loved browsing your blog posts. In any case I
    will be subscribing on your feed and I am hoping

    you write once more soon!
    Also see my web site: http://wiki.science.ru.nl

    ReplyDelete
  4. Hello would you mind letting me know which webhost you're

    using? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
    Can you suggest a good

    internet hosting provider at a reasonable
    price?

    Many thanks, I appreciate it!
    Also see my webpage: Simply click the next website page

    ReplyDelete
  5. I do love the way you have framed this challenge and it does indeed
    give me a lot of fodder for thought. However, coming from what precisely I

    have personally seen, I simply

    trust when the actual commentary stack on that people
    today remain

    on point and in no way get started on a tirade of the news
    du jour. Still, thank you for this

    exceptional point and though I

    can not necessarily concur with the idea in totality, I value

    your perspective.
    My page > checkwebsitesafe.net

    ReplyDelete
  6. There are some fascinating closing

    dates in this article however I don’t know if I see all of them middle to heart.
    There may be some validity however I'll take maintain opinion until I look into it

    further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as well
    My weblog : selamlik

    ReplyDelete
  7. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I
    was wanting to

    know your situation; many of us have created some nice methods and we


    are looking to swap solutions with others, please shoot me an email
    if interested.
    Have a look at my website sainwales.com

    ReplyDelete
  8. Awesome website you have here but I was curious about
    if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article?
    I'd really love to

    be a part of online community where I can get opinions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any

    suggestions, please let me know. Cheers!
    My website ; More information and facts

    ReplyDelete
  9. The potential juicer internet sites states of the union in which capacity juice
    extractors pull "up to be able to 30% great deal more veggie juice from another juicers".
    They had developed offer of nutritionary exams in time a become my specific remarkable benefits with having fruit moreover vegetables and fruits on a regular basis, therefore the good health achievements are quite good at any time you see
    the recommended food processor to suit. The main
    juicer is made with a sterile grime guard and could be stored away effortlessly.


    Here is my web blog hallelujah acres juicing recipes

    ReplyDelete
  10. One of the leading to think about is if you're receiving person that are likely to program the whole pink or one which would only just get each charge outside the o2. Fast movement of these appliances knife blades and also using warm that gets imparted because of scrubbing oxidizes they solid particles, for you to forfeit of their ability. It's always major domains home based plus
    specialized mixers. The main drive the car final part with their juicer
    sometimes takes advantage of but also small but successful
    motor unit within it could be 275 t which includes a cut gearbox
    to produce a typical playing boost akin to merely 180 rpm.


    Feel free to visit my homepage :: viking hand blender chopper attachment

    ReplyDelete
  11. With RentalCars you can discover cheap car hire at over 49000 locations globally.

    ReplyDelete
  12. Wah... best nyer... best nyer jln2..
    abg keje ape? sy pon teringin nk bwk mak g sane... 😊😊😊😊➰➰

    ReplyDelete
  13. saya ingin bertanya selamat kah memandu kereta di Spain? Banyak dengar cerita pelancong dirompak di high way ( express way) .


    ReplyDelete
  14. If you need your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Get your ex back with TEXT messages?

    ReplyDelete